Subscribe:

Kağıttan Daha İnce Ama Çelikten 10 Kat Daha Dayanıklı Malzeme

Uzun bir süredir blog yazılarıma devam ediemiyordum. Bu istenmeyen aranın sebebi blogger erişiminin Digiturk davası sebebiyle kapanmış olması ve ders, proje ve ödevlerinin yoğunluğu bu araye neden oldu. Ancak geçtiğimiz gün yapılan güzel yorum beni yeniden teşvik etti.

Malzeme alanındaki bu gelişme bir hayli ilgi çekici. Çünkü "Grafen Kağıdı" adı verilen bu buluş, kağıttan daha ince olmasına karşın çelikten 10 kat daha dayanıklı mukavemet özellikleri göstermektedir.

Yeni süper maddenin başta otomobil ve uçak üretimi olmak üzere ticaret ve mühendislik alanlarında çığır açması bekleniyor. Ali Reza Ranjbartoreh, süper maddenin, sayılan bütün özelliklerine ek olarak çevre dostu ve düşük maliyetli olduğunu bildirdi. Grafen kağıdı, ham grafitin işlenip kimyasallarla saflaştırılarak nano ölçekte şekillendirilmesiyle elde ediliyor.

Ortaya çıkan madde çelikten 6 kat hafif olup, yoğunluğu 6 kat daha düşük. Buna karşılık çelikten 6 kat daha sert ama 13 kat daha fazla esneme yeteneğine sahip bulunuyor.