Subscribe:

Mangalda Kırmızı Et Kısırlık Yapar mı?

Türk erkeklerinin sevdiği aktivitelerden ve pikniklerin vazgeçilmezi mangal keyfi aslında onlara zarar veriyor; çünkü çok fazla kırmızı et tüketmek erkeklerin sperm kalitesini düşürüyor.

Reuters'in haberine göre, et ve tam yağlı hayvansal gıdaların fazla tüketimi, erkeklerin sperm kalitesi üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Bunun aksine sebze, meyve ve daha az yağlı hayvansal ürünler tüketenlerde sperm kalitesi oldukça yüksek.

İspanya'nın Alicante şehrindeki Bernabeu Enstitüsü'nde 61 İspanyol erkek üzerinde yapılan araştırmada, denek grubunun yarısına yüksek oranda yağ içeren hayvansal gıdalar yedirildi. Bu gıdalarla beslenen 31 kişinin sperm örnekleri, daha çok sebze meyve ve düşük yağ içeren yiyeceklerle beslenen grubun diğer yarısının sperm örnekleriyle kıyaslandı.

Araştırmanın sonucu Doğurganlık ve Kısırlık Dergisi'nde yayınlandı. Dergide yayınlanan araştırma sonucunda erkeklerin beslenme şeklinin de doğurganlık üzerinde kadınlar kadar etkili bir faktör olduğu ortaya kondu.

Araştırmayı yöneten Dr. Jaime Mendiola, Reuters'e yaptığı açıklamada meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanların spermleri koruduğunu belirtti. Bu yiyeceklerdeki C vitamini ve likopenin erkeklerin spermleri üzerinde oldukça olumlu etki yarattığını vurguladı.

Spermler üzerinde etkisi olan diğer bir grup yiyeceğin de kırmızı et ve yağlı hayvansal gıdalar olduğunu belirten Mendiola, bu yiyeceklerdeki 'xenobiotics' ve 'steroid' gibi kimyasal maddelerin de spermler üzerinde olumsuz etki yarattığını sözlerine ekledi. Kesilmek üzere yetiştirilen hayvanlara verilen antibiotik ve zararlı hormonların da, bu hayvanların etini yiyen erkekler üzerinde olumsuz etki yarattığına dikkat çeken Mendiola çevresel birtakım kimyasal atıkların da kötü etkilerine değindi.

0 yorum:

Yorum Gönder