Subscribe:

EVDE Renkli, Siyah Yazıcı Kartuş Dolumu Nasıl Yapılır?

Aynı marka kartuşların genel yapıları birbirine benzemektedir. Bu yüzdendir ki tek sefer için yapılan uygulamalı pratik kartuş dolumu konusunda bilgili ve yetkin yapmaya yetecektir.
Öncelikle yapmanız gereken şey biraz girişken olmak ve geri dönüşümü olmayan bir şey yapma korkusunu ve endişesini üzerinizden atmaktır. “Ya bir şey olursa…” fikri beyninize hakimse öncelikle bundan kurtulun. Çünkü kaliteli mürekkep kullanan bir dolum meraklısının fiziksel darbe vermedikçe kartuşu bozması neredeyse imkansızdır.

EV ORTAMINDA YAZICI KARTUŞU NASIL DOLDURULUR?
Kartuş kapaklarında 5 delik bulunur. Bunlar odacık diye tabir ettiğimiz mürekkep hazneleridir. Bazılarında 3 delik bulunur. Bunlar deliklerin aynı odacığa baktığı kartuş tipleridir. Bu durumda aynı odacığa bakan deliklerden dolum yapılması yeterli olmaktadır.

RENKSİZ(SİYAH) KARTUŞ DOLUMU
Siyah kartuşun mürekkep dolumu oldukça basittir. Çünkü tek renk olması tek odacıklı olması anlamına geliyor. Bu da tek delikli olanlarda (başka seçenek olmadığından) bu delikten mürekkep dolum işlemi gerçekleştirilecektir. Her ne kadar bütün delikler aynı odacığa açılıyor olsa da ( birden fazla delikli siyah kartuşlar için geçerli) en tepedeki delikten mürekkep doldurulmasını öneririz. Çünkü özellikle HP, farklı hacimlerde kartuş üretimi için kartuşa içeriden duvar koyabiliyor.

RENKLİ KARTUŞ DOLUMU
Renkli kartuşta mürekkep dolum işlemi öncesinde renkli kartuşların deliklerindeki renk tespitinin iyi yapılması gerekmektedir. Tespit işlemi için kimi zaman deliklerden bakmak yeterli olurken aksi durumda peçete ya da pamuk batırılarak deliklerin renk tespiti yapılabilmektedir.

TEMEL AMACIMIZ içerideki süngere yeterli miktarda mürekkep enjekte etmektir.
İlk olarak kartuşun üst (tepe) kısmındaki kartuş etiketini kaldırın.
Karşımıza odacıklara ait delikler çıkacaktır. Deliklerin renk tespitini peçete ya da göz yardımıyla yapın.

Bu aşamada şunu belirtmek istiyorum: Her kartuşun renk hazneleri aynı yerde değildir. Bu yüzden deliklerin renk kontrolünü kendiniz yapmanız gerekmektedir.
Dolum işlemi esnasında iğneyi fazla dibe batırmamaya ve mürekkebi yavaş bir şekilde boşaltmaya dikkat edin.

Şırınga yardımı ile ilgili renkleri ait oldukları deliklere hazneleri taşırmadan yeterli miktarda mürekkebi enjekte edin.

ŞİMDİ üzerinde dolum işlemi gerçekleştirdiğiniz kartuşun damlama/akma yapıp yapmadığını kontrol edin. Altta yer alan püskürtme bölümünde sıvı mürekkep birikmesi kartuşun verimini azaltır. Bu durumda birikme yapan rengin haznesinden bir miktar mürekkebi yine şırınga yardımı ile geri çekin.

Damlama yapmadığından emin olduktan sonra bir peçete yardımı ile renkleri tekrardan görün. (Peçeteyi bastıdğınızda renkleri net olarak göremiyorsanız ya da düzgün çıktılar alamıyorsanız kartuş temizleme işlemi yapmanız gerekmektedir.) Ağzını sildikten sonra kartuşu takıp kullanabilirsiniz.

1 yorum:

aksesuar dedi ki...

tşkler paylaşım icin..

Yorum Gönder