Subscribe:

Menenjit Hastalığı Testi Nasıl Yapılır? | Bebek ve Yetişkinler İçin Sağlık

Menenjit Hastalığı Testi Nasıl Yapılır? | Bebek ve Yetişkinler İçin SağlıkKısaca " Menenjit Nedir? " sorusunun cevabını açıklığa kavuşturalımç

NENENJİT HASTALIĞI NEDİR?

Menenjit, beyni saran zarların (Meninkslerin) iltihabi ile oluşan ciddi bir rahatsızlıktır.

MENENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ateş, şiddetli baş ağrısı, bulantı-kusma, çenenin ğöğüs ön duvarına değdirilmesinde güçlük (Ense Sertliği) ve bazen pembe renkli nokta şeklinde cilt döküntüleri ile kendisini gösterir. Aniden başlar, çoğunlukla kısa sürede şuur kaybı ve koma gelişir. Şiddetli seyreden olgularda birden düşkünlük, cilt altı kanamaları ve şok görülür. Hasta saatler içinde kaybedilir. Tedavinin en kısa sürede başlaması hayat kurtarıcıdır.

Menenjit Hastalığı Testi Nasıl Yapılır? |

Anne-babaların korkulu rüyası menenjiti bir saatte tespit edecek hızlı bir test geliştirildi.

Erken semptomları viral enfeksiyonlarla aynı olduğu için önden tespit edilmesi zor olan menenjit için Queen’s University Belfast araştırmacıları tarafından geliştirilen test, kan ya da tükürük örneğiyle yapılıyor. Test kitindeki rengin durumuna göre hastanın menenjit olup olmadığı anlaşılıyor.

Prof. Mike Shields, kısa adı LAMP olan yeni testin avantajının laboratuvara ihtiyaç olmadan ucuza yapılıp hızlı sonuç vermesi olduğunu söylüyor.

Taşınabilir test cihazı önce Belfast’taki Royal Victoria Çocuk Hastanesi’nde denenecek. Şimdilik sonuçtan çok memnun olan bilim insanları, cihazın daha kompakt bir versiyonu üzerine çalışıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder