Subscribe:

Cahit Arf Hakkında Bilgi? Kimdir | Hayatı | Önemi

Google 11 Ekim 2010 tarihli logosu Cahit Arf'ı hitafen düzenlendi.

Oldukça hoş bir tasarıma sahip olan bu güzel logo google ziyaretçilerinden beğeni topladı.

Cahit Arf Hakkında Bilgi? Kimdir | Hayatı | Önemi
Bugün google anasayfasında arama yapmak isteyen ziyaretçilerin bugüne özel hazırlanmış logonun anlamı / önemi nedir? diye sordular. İşte sorularınızın cevabı:

Öncelikle Cahit Arf Kimdir? Hayatı ve ayrıcalığı hakkında bilgi verelim.
Doğum 1910 / Selanik
Ölüm 26 Aralık 1997 / İstanbul, Türkiye

Türk bilim tarhinin gurur kaynağı olan Sn. Cahit Arf bir matematik dahisiydi. Dünya çapında ilgi gören çeşitli özel çalışmaları ile bilim dünyasına ışık tutmuştur. Hatta ek bilgi olarak şunu belirtebilirim ki 10 TL banknotların üzerinde kendisinin resmini görmeniz mümkün.

1938 yılında Göttingen Üniversitesi'nde doktorasını bitirdi. Yurda döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör ve ordinaryus profersörlüğe yükseldi. Burada 1962 yılına kadar çalıştı. Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı oldu.

Cahit Arf Kimdir

Daha sonra gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırma ve incelemelerde bulundu; Kaliforniya Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olrak görev yaptı. 1967 yılında yurda dönüşünde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine getirildi. 1980 yılında emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK'a bağlı Gebze Araştırma Merkezi'nde görev aldı. 1985 ve 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını yaptı.

Arf, İnönü Armağanı'nı (1949) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazandı (1974). Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990'da 3 ve 7 Eylül tarihleri arasında Arf'ın onuruna Silivri'de gerçekleştirilmiştir. Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslarda 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale sunmuştur. Cahit Arf 1997 yılının Aralık ayında bir kalp rahatsızlığı nedeniyle aramızdan ayrıldı.

ÇALIŞMALARI:
Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusundaki yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin "Arf değişmezi" ve "Arf halkaları" gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" adı ile anılan teoremleri matematiğe kazandırmıştır.Cahit Arf hep seviyeli bir şekilde çalışmalarını devam ettirmiştir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

güzelmiş

Yorum Gönder