Subscribe:

Van Afet Bölgesi Olursa Ne Olacak Ne Değişecek?

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Van Depremi'nin etkileri TBMM'de de devam ediyor. CHP Van'ın afet bölgesi ilan edilmesi teklifini meclise götürüyor.

Başbakanlık yetkilileri, “900 bin kişinin hayatını olumsuz etkileme endişesiyle afet bölgesi ilan etmediklerini ancak afet bölgelerine yapılan tüm yardımların yapıldığını” bildirdi.

Depremin ikinci kez vurduğu Van’la ilgili CHP, “Afet bölgesi ilan edilmesi” teklifi getirirken hükümet kanadından kentin afet bölgesi ilan edilmemesinin altında teknik bazı gerekçelerin yattığı açıklaması geldi.

AFET BÖLGESİ OLURSA

Mevzuata göre afet bölgesi ilan edilen bölgelerde tüm maddi kayıpları devlet ödüyor; sağlık gibi hizmetlerin ücretsiz karşılanması, kamu personeline yolluk, harcırah, avans ödenmesi gerekiyor. Afet bölgesi ilanının avantajları şöyle: I Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulacak. I Devlet hastaneleri ve askeri hastanelerde bulunanlara parasız bakılacak.

* Yapılardaki hasarı tespit etmek üzere ilgili bakanlık görevlendirilecek.

* Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilecek. Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunacak.

* Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunacak. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmeyecek.

* 1 yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılacak.

* Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanacak. I İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılacak. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olacak.

* Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda giderler bakanlık tarafından karşılanacak.

İLAN NEDENLERİ

* Hane sayısı 100’den az olan yerlerde konutların 1/10’unun, nüfusu 50 binden az olan il ve ilçelerde en az 50 binanın, nüfusu 15 binden fazla olan il ve ilçelerin mahalle teşkil eden kesimlerinde en az 10 binanın yıkılması veya onarımı mümkün olmayacak derecede ağır hasar görmesi,

* Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması,

* Tarım ürünlerinden en az 1/3’ünün zarar görmüş olması,

* Yol, su, elektrik, kanalizasyon gibi tesislerin kullanılmayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmesi,

*Ulaşım imkânlarının çok sınırlı olması.

0 yorum:

Yorum Gönder